Thursday, December 22, 2011

Last ONE !!!

2 and a half month + one week in Obstetry & Gynaecology live my passion for the next top doctor wanna be.... They teach and give me everything for the top doctor criteria check list... Attitude, Commitment, Knowlegde, Hard Work, Patient, and Patient`s Prior... thanks to aLL dosen and lecturer for all the skill and experience shared to me. It is so cool awesome thing happend to me =)
and Im back for the last Dept. in the medical study curriculum. ^^.IKM & IKK .^

10 weeks 'dinasing' shud miss me enough for what we kal "jaga" time. here we only do dinas - go faculty, do stuff here, then go puskesmas, go for K3 project, kedokteran keluarga and do penelitian things. and my Judul for the penelitian is around the breast cancer prevalancy co-relation with some variable that been choose by my supervisor - clinical staging, histopathologic classification, and immunohistochemistry status - Yesterday i finish for Seminar Proposal. so today i shud proceed with the 'surating' with the bagian for the preparation and izin to do penelitian next week.

hope the next 7 weeks will become my best time ever in Makassar before leaving back to malaysia for the level of challenge and leaving all the memory here in Makassar. And for my baby dun worry, i wun leave our memory here becoz u always be with me, in my mind, my heart and for sure in My Soul... I love U so much syg.
Readers, plez pray for my success and all the kelancaran for me to finish this dept. TenQ (",)

Tuesday, April 12, 2011

Finish no. 5 --- 4 to gO =)

Alhamdullilah thanks to Allah swt for the kasih sayang n rahmat yang dilimpahkan.... Nothing cud happen in this world without His permission. Thank you Allah.

Another one most tough dept. i successfuLLy go through it, 'doing it', 'capek'ing for it and lastly finishing the laSt most important part of it..... EXAMiNATION !!! Thank You Allah

That's no.5 and 4 more department i have to finish and 3 of it is the 3months-take-duration..... Surgery - Forensic - OnG - IKM ... May Allah alwaz be with me tiLL my life end. Tq Allah.

Thursday, March 10, 2011


Tappering =) yes!! this term at last come visit my wonderful life in coass in last 2 days here in THT-KL examination...
People only planning only God which decide the way of it... that's why after we study hard, commit with all the stuff we have to do, finishing it, then DONT EVER forget to pray for it. Because without His permission nothing could happened in this world.
Yes i do agree i deserved this tappering. With so unsatisfied answer come out from my mouth, no one except her wiLL give me a tappering. Dat shud be a FAIL! Thank you doc, i will prove u, you are right to give me a tappering. i dont think other docter will give me this chance. dat question is the most basic-must answered by a coass in ENT dept. MANDATORY!!! no excusE...
So as the consequence, i have to lari next week on Monday to see her again at her praktek, finishing my exam. and hopefully, this tyme i can answer the question nicely. Help me Allah.

And this weekend also, i will registered in new bzy-challenging department. ANAEST ! 4 weeks dinas+jaga in operation theater shud giv me lot of acid lactic and capek. Hopefully, beside this 2, i can find other new experience and knowledge for me to prepare as a future docter. May Allah swt bless me in wateva stuff im doing. Ameen...

Wednesday, March 2, 2011

Tahniah awak =)

Walaupun lambat, =) nk say congrate lagi sebab awak da dapat coass... Hopefully u can keep standing facing all the dugaan n cabaran tym kat coass nie. Im always here for you. I love u so much and nothing would separate us anymore, Bee.

Gud Luck ! (",)

Sunday, February 6, 2011

Canon EOS 500D

This is the first new gadget i bought for my 'old' hobby yang sudah tersangat lama teringin untuk dibelikan (peringatan: tidak dianjurkan utk menjadi grammar/vocab dari sini sebagai rujukan rasmi ) hehhe ...

This is the photo of 'him'

Produk dari canon yang sudah agak lama direlez ini menjadi pilihan hatiku memandangkan levelnya yang tidak ketinggalan terlalu jauh ditambah dengan harganya yang cocok dengan bajet 2010.... so bye-bye nikon!

This entry-level dslr from canon is very suit for new comer like me which is baru nak merangkak-rangkak learning the art of the photography through the dslr prospect - dulu tgk2 jer gmbar yang orang amek - so skunk.... har amek ko - blajar byk2 yang ko nak tahu pasal photography nie - snapang dah ada - tembak mantap2 sket - then show the world the beauty, the unique, the peacefulness and the kekuasaan Ilahi yang Maha Mencipta segala apa yang ada di dunia ini. Masyallah...

Buat masa nie alhamdullilah ada 2 lense dalam bag aku - 18-55mm - dgn - 50mm(tebaik punya bokeh) heheh - ke'sharp'an 18-55mm mmg xdapat ak nafikan lagi. Sangat berbaloi untuk memiliki kit lense nie (yang nie die da bagi siap2 tym beli body dulu) ... Selang x bape lama dok kt Makassar nie - hati tergoda untuk memiliki sebijik 50mm. and alhamdullilah dgn dana sebesar rp900k, ak ternoda dan berjaya memiliki sebijik fix focal lense 50mm --- nie gambar die

Saturday, February 5, 2011

2 days left....

suara mamat2 tgh mengarut dalam tv, memecah keheningan pagi yang penuh dengan kesedapan untuk tidur ini menemani aku yang sedang bosan mengisi masa yang terluang - masa yang free dari segala kesibukan yang tidak jelas ---- yang hanya bersisa 2 hari je lagi... shud i cry? or shud i happy for dis?

1minggu yang free telah berlalu hampir 6/7 dari total keseluruhannya.... apa yang aku dapat dari liburan ini sememangnya tirah baring yang sangat cukup (klu sebelum tu dapat tifoid, konfem dah sembuh lepas tirah baring nie, heheh)

adakah ak sudah bersedia masuk THT - katanya santai - jaga seket - tp ad kata cakap kat sini kna cuci2 alat - ad kata xleh buat masalah kt sini - kesimpulannya selain minggu 1 aku belum dapat bayangkan kehidupan apa yang ak alami untuk 5-6 minggu ke depan - satu harapanku, ak dapat ujian minggu ke-5 dengan jayanya - Ameen...

tomorow planning for street hunting, again at losari beach - menyahut seruan kerajaan sul-sel untuk berjalan pagi - moga2 pagi besok cerang benderang tanpa hujan membasahi bumi.

today planning? - keluar dating - hehhe =)

--- hopefuLLy dpt guna dis 2 days dengan sebaiknya ---

Friday, February 4, 2011

2.2 kg!

Yes.... he already 2.2kg

My sister text me last 3 days informing this great news... i become more exited waiting for him to came out ... hehhe =) insyallah she will deliver this Mac. May Allah always be with her, helping her wih her 1st partus =) Gud luck kak lin and abg me...

AND... welcoming this new man in our family --- im planning for a short holiday (i think?) to Kelate.heheh =) But i am having dillema deciding it. i got ENT and ANAEST dept in the next 10 weeks... and week no.11 im going to SURGICAL...

so when will the plane can take me home ='( ....

God plez help me ....

Wednesday, February 2, 2011

Bandung Games 2010

Held on last October at UPI, Bandung, this championship has become no.1 most popular 'brand' among the Malaysian in Indonesia at least for last 2-3 months ago. This championship organize by Malaysian student there involving all student from 13 university in Indonesia.

And we.... Makasarians with 36 men power, boyZ and gurlz - menyahut cabaran ini tanpa rasa getar sket pon =) - proving although we are far away from Java, we still still have the ''nyali'' to challenge others =)

Futsal - Badminton - Volley - Takraw - Netball - Basketball - Bowling - Trads games

The jurney began from Sultan Hasanuddin International Airport, sponsored by Brawijaya Airlines (bayar sendiri) to Jakarta. With 36 people wearing the same bLue Baju Kontinjen here at the airport, it is striking enough to attent other people onto us ('',)

Next, sponsored by Bandung Games comitee we use a bus to travel from Jakarta to Bandung. 4hours trap in the traffic jam, at last we arrived at UPI at about 9pm. - we miss the dinner table for open ceremony, but it still helding and we decide to ambush them in the haLL. - and YES, once again we successfully attract them with our keberadaan. (it is gud to know they know we are here with all the sorak-sorak from the Blue contingen) --- wat a Jakun from Makassarian --- hehhe

The accomodation perfect, our supir mantap, food... boLElaaa.. but for sure more sedap if we buy our ownself... , the 'SEJUK' sangat menusuk ~ maklumla atas gunung... And the pemandangan sgt best utk para photographer2

And the next day...... the games beGan ~~

UNfortunately except futsal which we win the medal, other games we join we dint win the medal. HOwever congrat to all players and dont be sad because we will train more, practise more frequent, and do better preparation for the next Bandung Games. For the Futsal Players, congrat for the win. We alredy prove Makassar Futsal is not only jaguh kampung. We will try again next tym to win Gold MedaL

After the games, we also have wisata alam and wisata belanja in Bandung. But the flow restrict by the atherosclerosis a.k.a macet and our liburan not that nice - everyone stil kempunan with brownies bandung because cant buy banyak2 sebab macET.... the only wisata alam is - Katubang Perahu - and me myself never go to other wisata belanja selain Rumah Mode which is ada jer kt makassar nie.... mmm (seb baek die besa sket)

On monday, we have to go back. this tyme we use khidmat merpati airlines..... evryone got stuf to settle ion this day because evryone got to school, and we arrive at makassar at noon. So, siap2 kna marah n bagi alasan... heheh

overall this trip is sooo nice with all the nicer individual from makassar. So gembira to know all of you 'more deep' and you all are the best team ever .... (",)

Saturday, January 29, 2011

almost 6 months after 3rd Aug 2010...

Alhamdullilah.... i am still alive.... Thank you Allah
-- with so many sins i done, He still always love me with all the rahmat dan kurniaan and segala penyelesaian bagi setiap masalah yang aku hadapi -- Thank you Allah --
Hopefully ak tidak termasuk golongan2 orang fasik... Ameen...
interna - kulit - 1month libur - (naik tingkat) - mata - cardio - ortho
Alhamdullilah bagian ke-3 tingkat atas nie selamat selesai dengan baik. - TenQ pembimbing2 yang banyak mengajar teori, skill and also ways to handle in dealing with anger =) heheh
So after 6 months dis blog was left, i have 24/7 -whole weeks to start again writing, 'curhating', kutuk'ing' =)

Tuesday, August 3, 2010

Bagian Interna

Sangat best... Belajar rajin-rajin nanti dapat banyak ilmu =)

Saturday, May 22, 2010


Sekarang alhamdullillah saya da masuk bagian ke 4, Radiologi Dept. Last 3 dept. Neuro-Paed-Psychiatric, all have their own stressor for me... Either physically or mentally.... They challenge and giv big pressure to this two major part in my body and congratulation, they did it well. I always lost in the fight, 'fatigue' in handling it, so many bad and 'stress' thing flies in my head, unstable feeling-moody, and achieve 80 kilos... again.... =( Congrate... BUT
alhamdulillah because i still pass all the tasks and the examinations... TenQ ALLAH =)

And now, they come again and try to ruin my life here in Radio Dept. I dont know why they always come and follow me... Always and always... Never tak always =)

1st week ingat nak santai-santai kat Radio, nak lari2 sket sebab x exam jiwa lagi.... Tapi nak jadi citer, dr Tulus tue tunjuk aku jadi chief minggu pulak... mm nasib badan. Ok fine xpe la.... ad penolong chief (kata hatiku) tapi 1 day hari isnin da kantoi awal2 sbb pegi lari gi dadi dari ws untuk amek pasien exam hari rabu nanti... lepas mengadap dr Tulus xnak kasi judul refarat n nama pembimbing... Aritu ad 2 je kot kuliah.... niela jadinya kalau tunjuk aku jadi chief... sape suruh!

2nd day, dr Tulus bagi judul refarat n pembimbing - Striktur Uretra n dr Paralam - dr nie dr azahra dulu n riwayat die, die mmg suka pantul refarat.... Niatku untuk settlekan refarat 2nd week x tercapai... In this 1 week da 4 kali ak print baru, siap kn tambah benda pelik2 yang mamat tue suruh cari... Last skali tadi siang - die suruh tmbah lagi..... hari ni ak sangat stress..

Bukan apa.... Ak nak balik msia-2 Jun .... Kalau ak x siapkan n acc refarat before mengundi, kemungkinan utk exm minggu ke 4 sangat besar n ak sangat2 sebolehnya nak elak benda tue.... takut sangat kalau x sempat nak exam!!! Klu x sempat exm, lepas blk kna ulang balik 3 minggu stase kat radio nie... huuu

Tapi tula... tadi terpikir2 - rasa macam nak give up sket and follow the arus jer... x Nak ngotot sangat settlekan refarat sampai study pon x sempat... This weekend ak nak save masa utk diri aku... pegi mampus refarat!!! klu nk kna pantul, pantul la.... ak nak blajar pulak...

-Tr.Respiratorius, Tr.Digestive, Tr.Urinarius, Cardio, Obgyn, Muskulo-

Sory sebab tinggalkan kamu lama sangat, saya janji dgn diri saya, saya akan luangkan masa dengan kamu lebih banyak sekarang =) Gud Luck IRWAN

Owh lupa nak ckp - Congrat to my sister - She will be married this Jun

Wednesday, April 7, 2010

Is it RealLy TalkinG ?


Donno what to say.... People do anything to fullfill what they want =(

Are they even thinking a second the effect of it?
Are they dat cruel?
Why shud kasta exist in this world?
Why shud have rich people, poor people?
Why people 'below' always be the victim!
It the money really talking?... mm..

Sangat tidak baik berfikiran negatif kat orang lain -Jangan berprasangka buruk iwe! - Berdoa banyak2 - Kepada sape2 yang baca nie, tolong doakan juga bia hak saya sentiasa berpihak pada saya ya =) TY.

Peace no war (^^)/

Lets Fair PLay --- ('',)

Saturday, March 27, 2010

7 things

7 Things - Miley Cyrus

I probably shouldn't say this
But at times I get so scared
When I think about the previous
Relationship we've sharedIt was awesome but we lost it
It's not possible for me not to care
Now we're standing in the rain
But nothin's ever gonna change until you hear, my dear

The 7 things I hate about you
The 7 things I hate about you
You're vain, your games, you're insecure
You love me, you like her
You make me laugh, you make me cry
I don't know which side to buy
Your friends they're jerks
And when you act like them, just know it hurts
I wanna be with the one I know
And 7th thing I hate the most that you do
You make me love you

It's awkward and it's silent
As I wait for you to say
What I need to hear now
Your sincere apology
And when you mean it,
I'll believe it
If you text it, I'll delete it
Let's be clear
I'm not coming back
You're taking 7 steps here

The 7 things I hate about you
You're vain, your games, you're insecure
You love me, you like her
You make me laugh, you make me cry
I don't know which side to buy
Your friends they're jerks
And when you act like them, just know it hurts
I wanna be with the one I know
And 7th thing I hate the most that you do
You make me love you

Compared to all the great things
That would take too long to write
I probably should mention
The 7 that I likeThe 7 things I like about you
You hair, your eyes, your old levi's
And when we kiss, I'm hypnotized
You make me laugh, you make me cry
But I guess that's both I'll have to buy
Your hand in mine
When we're intertwined everything's alright
I wanna be with the one I know
And the 7th thing I like the most that you do
You make me love you


Dua2 nie ada persamaan yang sangat jelas, iaitu berlaku kelainan di endotel membran glomerulus.
Pada SN - terjadi kehilangan cas-cas negatif pada glomerulus sehingga protein yang juga bercas negatif tertarik keluar dari plasma darah masuk ke dalam urin secara masif - Proteinuria masif - > 50mg/hari

Pada SNA - terjadi kerosakan pada glomerulus kerana aktiviti sistem imun (antibodi kuman streptococcus ) yang tersalah tafsir endotel membran glomerulus sebagai antigen. Ini kerana glomerulus hampir sama dengan kuman streptococcus tersebut. Kerosakan tersebut menyebabkan berlakunya Hematuria dan keluarnya protein ke dalam urin - Proteinuria

Pada SN disebabkan terjadinya proteinuria masif, protein dalam darah berkurang dalam kuantiti yang sangat banyak sehingga terjadinya Hipoalbuminemia. Keadaan hipoalbuminemia ini pula menyebabkan tekanan onkotik menurun sedangkan tekanan hidrostatik meningkat sehingga menyebabkan keluarnya cairan dari intravaskular ke ruangan interstitial sehingga terjadi keadaan yang kita namakan sebagai Oedema. Kekurangan protein tadi memberi signal / arahan untuk badan supaya memperbaiki keadaan tersebut dengan meningkatkan lagi penghasilan protein. Tetapi keadaan ini bukan hanya meningkatkan protein malah, lemak juga turut meningkat sehingga terjadinya Hiperkholesterolnemia. Ini adalah merupakan 4 gejala utama yang terjadi pada Sindrom Nefrotik.

Pada SNA, kita bisa juga dapatkan hipertensi, edema, dan oligouria.

Monday, March 22, 2010

Kakak doakan saya juga ya... ('',)

Itulah antara kata-kata di akhir pertemuan kami... Adik itu kelihatan sgt beria semasa mengucapkan kalimat tersebut pada aku. Seraya dgn itu, ak berkata iya adek... insyallah. Adik juga berdoa keras2 ya... =)

Adik Nurindah ini aku jumpa baru je pkl 6 ptng tadi kat lontara bedah anak..... Masuk jer ke lontara 2 tue, die langsung perkenalkan nama die Nur Indah. tym tue ktorang tgh cari2 die kat mane sbb die nie pasien KJS dgn Bedah. Pastu die persilakan ak masuk ke kamar die. "Silahkan masuk doc" Senyumannya yang manis tetap terukir biar ianya hampir terlindung oleh perban tumor di matanya itu.... Perban die yang segiempat sama, lebey krng jer dengan saiz air kotak... Kata-kata pertama yang keluar dari anak ini sangat berkesan di hatiku. Dengan keadaannya sebegitu rupa, die masih bisa seceria itu. Masyallah, betapa kuatnya hati budak nie....

Langsung die lari naek atas katil pastu angkat tangan tanda get ready nak kna tensi. Ak cuba bergurau tanya die knp die angkat tgn... die bilng kan dokter mau tensi sy... Pintarnya ini anak. Indah sangat peramah. Die becakap mcm da knal lama dengan aku. Dari namanya, umur, sekolah, tempat tingal, adik die dan mcm2 lagi la... Dan dari bicaranya die bilang die nak jadi dokter bila da besar. Dokter Mata. Katanya nak cari ubat untuk penyakit die.....!!! Berdarau darah saya dengar kata-kata sedemikian dari anak berumur 6 tahun ini. Betapa tingginya semangat Indah. Air mataku tanpa disedari menetes kluar... cepat2 sapu-takut kantoi. =)

Emak die ckp, Indah mula sakit mata sejak umur 4 tahun. Tym tue ad mcm wane kuning kat mata die. tp x syak pape. Pastu demam tinggi. X lama Indah mengeluh die x leh nampak.... mama die pukull Indah sebab die ingat Indah menipu. Pukul punya pukul, ternyata memang Indah ada sakit....

So mak die bwk la pegi jmpa dokter. Tym nie mata Indah da mula merah2 n bengkak sket. 1 thn kemudian mulalah mata die membengkak keluar sedikit demi sedikit. Dokter suruh operasi, tapi sebab x cukup duit, mama die ckp terpaksa delay dulu.

Skunk umur 6 thn nak msuk 7, Indah di opname lagi di Wahidin. CT- scan da amek n dokter ckp, tumor nie d metastase. Diaorg ckp dah xboleh 'diangkat' / operation sebab da effect otak gak. Ye ke? lebih kurng mcm tue r citer dari mak die. Tapi katanya lg dokter mata ckp, boleh jer nak bedah.... tp xtahulah. Tgk hasil biopsy nanti... Kata mama Indah lagi.

Kami pon kemudian laksanakan tanggungjawab kami - follow up Indah. Alhamdulillah tanda vital die sume ok. Semoga Allah swt terus kuatkan hati Indah dan juga hati mama dgn papa Indah. Semoga sakitmu akan dapat diubati dengan sebaik-baiknya Indah. Allah swt senantiasa berada dengan hambanya yang sering ingat dan sering meminta bantuanNya.

Pengajaran - Jom la kita belajar bersungguh-sungguh bia bejaya pastu dapat keje n kita dapat duit yang cukup. So kita tidak akan dibelenggu masalah kemiskinan sehingga menganggu kesihatan kita. Jom la kita bersedekah untuk mereka yang memerlukan... Jom bersyukur dengan nikmat kesihatan yang Allah swt bagi kat kita nie.

Indah baik2 ya syg. Kakak doakan Indah cepat2 sembuh dan dpt pegi sekolah lagi..

Sunday, March 21, 2010

Big SUNDAY - 21 Mac 2010

Manchester United vs Liverpool
Tonyte will be the right time for Manchester to pay back the lose to Liverpool last yer.... No reason n no doubt for Rooney and frenz to lose this time.

Kick off at 1330 local time = 2130 Makassar time =)

Kenapala ak kna jaga malam nie.. huu tp seb baek jaga bawah. Hopufully dkter jaga dtng awal and dapat visite awal. So ak boleh balik awal gak. n dapa tgk match..

Cop jaga akhir ya kapten

Glory Glory Manchester UNited ('',)

Thursday, March 18, 2010

Ingat nie... =)

Apabila diri kekurangan rasa toleransi, lokek tolak ansur,
terpinggir jauh dari rasa sabar
lebih parah lagi apabila ianya juga sangat akrab dengan
Sifat yang sinonim dengan perasaan bernama amarah,
Sangat kamcing dengan suara dan bahasa kasar,
Sangat gembira untuk cemburu dengan kesenangan, kelengangan orang lain.


Itu antara tanda hati tengah sakit....

Cepat-cepatlah berubat sebelum ianya menjadi semakin parah dan masuk ke fase kronik.

Peace no war (^-^)/

Thursday, March 11, 2010

Week NO.7 !!!

Nilai Respi
Laporan Fatimah + Paraf dll
Laporan LB + Paraf + Diskusi dgn dr. Mariam
Status Peri + Status Pendek + Status Panjang
Refarat + Baca

Fuishh... banyak betol keje x siap lagi n ad 2 minggu je lagi b4 ak akan masuk ke sub Hema n Peri. 2 sub yang berat kejenya n ak terpaksa jalani di minggu2 terakhir posting di anak which is minggu nak EXAM !!!
Sepatutnya sekarang da boleh fokus blajar 100% tp sebab sukeeeee gler tangguh keje, jadila mcm nie.... Kepada coass yang bakal masuk ke bagian anak, manage ur time and dicipline with it!!! jgn reti manage jer tp x reti nak buat... mcm aku nie...
So besok, target acc refarat - nx week hari isnin da baca --> xboleh tuda lagi
Esok jugak g melapor kat LB + isi biodata + buat date utk diskusi dgn dr. Mariam
Balik dari LB singgah Fatimah -ambil cop sket2 past blk rumah + nyontek status Peri

Thursday, February 4, 2010

Kena TEMBAK...

Tembak-menembak nie tejadi di minggu ke-3 neuro. tym tue posting kat IBSI.

AL-kisah minggu tue kitaorg berempat melapor kat IBSI, 2unhas, 2umi... Sume cowok. Hari isnin tue, dokter sporting giler. Gelak2, buat lawak, eh... xx buat lawak dulu past gelak2, sembang2, ajk g makan sama2-mcm member2 r...

Kitaorg pon ingt mcm xpe la klu malas2 kat sini.... sbb riwayat pon mmg mcm tue. kat hospital nie x ramai sgt pasien neuro. minggu tue 5 org je. (Alhamdllah, x ramai yang sakit. Syukur kpd Allah swt) Pastu kami pon buat la lewa2, diskusi2, visite n sume2lah. CUMA, from senin smpai rabu tue kitaorg follow up tp x isi lembar coas...

Sampai la hari khamis.... aritu ak jaga. sorang2, sbbnya kitaorg da spakat 1 org jaga 1hari-siang malam..... di saat tue ad patient baru. kat UGD. Lepas da anamnesis and pemfis, pegi la dok kat meja nak tules resume... . baru je 2 ayat, dokter1 datang. so pending dulu resume. g visite dulu. Lepas die visite, ktorg pon g la kat meja tue smula. dokter1 pmjm buku catatan ak, die nak tules resume die.... so resume sy terpending lagi.... (p/s: kat neuro coas kna buat resume utk patient baru. WAJIB. Dr. Jum ckp untuk make sure coas2 terbiasa dgn resume, so snng r klu nak diagnosing-tersusun!! - and die mmg betul. So, coas neuro rajin2 la tules resume)

balik ke cite tadi....tym dok kat meja tue, dtng la dokter2.... muka die masam sket. mmg jarang2 die senyum. Die borak2 jap dgn dokter1 pasal pasien tue, pastu die tanya aku.... die mintak resume aku.. Dammmm... xsiap lagi! alasan punya alasan bagi kat die, die x terima... kna la marah. Pastu nak jadi citer, tym nie die ungkit pulak pasal lembar coas yang aku x isi... betambah besarlah kesalahan aku. -- ak terdiam bersalah --

Dkter2 suruh ak amek log book-buku penilaian.... kat situ die coret kat bagian sanksi. ckp ak x buat keje, isi lembar coas, jd sanksi die kna tmbah jaga 1 = tembak 1. Seb baek 1....

Tym nie tercoret la krdibiliti ak walopon x berkredibiliti sgt.... markah tok dis week sume x sampai 80 = B... tp lega gak. Sbb die ad ckp nak bagi 60!!! klu 60, mengulang la jawabnya... terima kasih dokter2 di atas teguran kelmarin.... Manusia kalau tidak ditegur susah nak sedar kesalahan die...

SKarang da masuk anak-minggu 1-jaga 10. Kelmarin baru je g kumpul berkas neuro untuk ambil nilai. alhamdullilah tym exam aritu dpt jawab tym Dr. Susi tanya.... tp ad yang cakap, coretan sanksi di IBSI tym minggu 3 aritu mungkin akan mempengaruhi markah. tp xtahu la... nant tgk la mcm mane result die kuar. hopefully it ok.

Doakan saya ya.... Terima kasih. =)

Sunday, January 31, 2010

For ME or for THEM ?

Yes.... for me or for them ?!! -- Try to answer this quest if you already in coas...
Perlukah kita belajar? Bila kita boleh tidur? bila kita boleh 'save' masa untuk diri sendiri? perlukah kita follow up? perlukah kita stand by malam2 - follow up patient per jam ? perlukah kita penat lelah begadang untuk orang laen?
Kalau kita tanya soalan nie perlu atau tidak, semua jawapan kepada soalan tadi semestinya perlu. Xde satu pun ad jawapan yang tidak. Semuanya harus kita lakukan. And the most important thing that shud we done here is how we must to make sure all the thing above will be done dengan sesempurna yang kita boleh, sebaik yang kita boleh, secepat yang mungkin dan seefektif yang boleh.
One thing that can help us to make sure all the thing goes well is the PRIORITY -how we choose our task to be the 1st prior, 2nd prior, 3rd prior and so on.
Kita masuk coas untuk belajar, smbung dalam pre-clinic. and of coz la kita kna study. Untuk fokus dalam belajar kita plk mestilah ada banyak masa, xpenat, in good mood, badan fit-xsakit2 ad so on.

Tapi hakikat di coas sgt berbeza. Penat tue xpenah nak lari dari kita. Lactid acid salu jer ad kat kaki tue... seb baek xsampai jd toxic. otot2 seb baek jer x jadi anaerob.... perumpamaan yang ter-LEBAI.. hahar. Masa plk byk full sebab kna spend kat hospital.

And x sikit coas yang cuba nak elak benda2 nie dari berlaku kat die, so die kalasi. dengan kata laen tinggalkan follow up, lari2, xbuat keje kat RS, dan byk lagi lah.....

Tapi memang betul la yang die buat tue. Buat apa siot nak penat2 untuk org laen tym coas nie. da la xleh nak maen bola selalu. Ak datang sini bukan nak jadi kuli org, ak dtng nak belajar, nak jadi dokter.

Sinilah kita sangat dituntut untuk menentukan/memilih priority kita. yang mane kita perlu buat dulu, yang mane kita kna kemudiankan. Adakah kita nak utamakan kepentingan diri-(belajar) ataupun utamakan kesihatan patient yang tidak ada kena-mengena dgn kita nie. Yela, kita coas jer bkn dokter kan.... So fikir-fikir lah kita nak yang mane... diri sendiri ataupun patient kita

Kalau kita rasa sanggup nak blaja semata-mata nak lulus exam, sedangkan masih ada tanggungjawab kita untuk patient, then go on la. fikirla sendiri berkat ke tdk cara kita. =)

Da panjang kot posting kali nie. So learn la how to prior our task. Minimize the capek, lari when you need-(make sure x menyusahkan org laen!!!) and the most important, try to SINCERE our keje. ikhlaskan semata-mata kerana Allah swt. Semoga pekerjaan kita ini dirahmati and diberkahi Allah swt. Ameen....